SDH Líchovy

Líchovské hasiče dělila necelá vteřina od titulu

Líchovské hasiče dělila necelá vteřina od titulu

     Líchovy, Uherské Hradiště – Jen 98 setin vteřiny! Tak málo chybělo hasičům SDH Líchovy v útoku, aby si z mistrovství republiky v požárním sportu v Uherském Hradišti (31. srpna - 2. září 2012) přivezli zlatou medaili. V našlapané konkurenci nakonec při premiérové účasti na šampionátu skončili pátí, ženy SDH Petrovice obsadily 11. příčku.


 

 

     Vítězná sestava se nemění! Osvědčené sportovní klišé v případě líchovských hasičů neplatilo. Starosta sboru František Čermák provedl před šampionátem na soupisce nejlepšího středočeského družstva dvě změny. Místo sebe nominoval svého syna Jakuba, jenž v Mladé Boleslavi nestartoval kvůli zlomenině ruky, a na úkor dalšího matadora Stanislava Tichého angažoval Martina Viktoru z SDH Chmeliště. S nimi tým tajně pomýšlel na umístění v první polovině startovního pole, leč dvoudenní klání na Slovácku nabídlo Líchovským nečekanou šanci na stupně vítězů.

     Tu promrhali v nedělním útoku na nástřikové terče, kdy jim čas 26,69 vteřiny stačil až na deváté místo, což je v součtu všech disciplín odsunulo mimo medailové pozice. „Před mistrovstvím bychom pátou příčku brali, ale teď jsme zklamaní. K medaili jsme měli blízko," litoval František Čermák po vyhlášení výsledků. „Když si uvědomím, že od titulu nás dělila jediná vteřina, brečel bych. Takovou sestavu už těžko dáme dohromady."

     Šampionát pro zástupce příbramského okresu nezačal dobře. Po úvodních dvou bězích jednotlivců na 100 metrů překážek neměli ani jeden platný pokus, neboť oba nejmladší členové sestavy byli diskvalifikováni. „Vypadla mi gumička u proudnice a Kubovi se rozpojil troják," přiblížil jeden z nešťastníků Marek Janoušek smůlu sebe i parťáka Jakuba Čermáka. Jenže pak už Líchovští, které z tribuny stadionu mocně povzbuzovala skupina zhruba 30 fanoušků v červených tričkách s bubny, klaksony a houkačkami, nad překážkami zářili. „Panteři" dostali svému jménu a šest jejich běžců se dostalo pod 18 vteřin, což jim po úvodní disciplíně zajistilo průběžné druhé místo za Horní Kamenicí z Plzeňska.

     Slibný start nalil do líchovských hasičů i příznivců před štafetou na 4x 100 metrů překážek optimismus, který vystřídalo při běhu jejich prvního kvarteta zděšení. To když při překonávání bariéry spadl střemhlav dolů Jiří Sůva. „Sklouzly mi ruce a šel jsem přímo na hlavu, ale snad to bude dobrý. Jenom mě trochu bolí krk," líčil v cíli s odřenou bradou závodník, jenž i přes nepříjemný pád běh se svými kolegy dokončil na průběžné osmé příčce. Tu měla vylepšit elitní sestava, kde se kromě Martina Viktory představili Matěj Janoušek, Jan Vachata a Štěpán Plavec. Svůj úkol splnila, nicméně z času 60,79 vteřin nadšená nebyla. „Na domečku a při předávkách jsme ztratili přes dvě vteřiny," posteskl si Matěj Janoušek nad šestým místem ve štafetě, které Líchovským stačilo po sobotě k průběžné čtvrté příčce.

     V noci ze soboty na neděli někteří borci v červenočerných dresech nezahmouřili ani oka. Na vině byla nervozita z rýsující se možnosti na medaili, leč už první pokus v útoku ukázal, že půjde o přetěžký úkol. Čas 27,78 vteřin stačil jen na umístění v druhé polovině startovního pole, takže před druhým útokem bili v líchovském táboře na poplach. „Znovu jsme si přeměřili značky na rozhození hadic, aby všechno klaplo perfektně," řekl David Švec k výsledkům bojové porady před druhým pokusem. V něm Líchovští potřebovali na stupně vítězů zaběhnout čas kolem 26 vteřin, což přes výrazné zlepšení oproti prvnímu útoku nesvedli. Naopak se v hodnocení disciplíny ještě o místo propadli.

     Co to však bylo oproti hasičům z Horní Kamenice, kteří prožili v Uherském Hradišti malou sportovní tragédii. V sobotu ovládli nejen běhy na 100 metrů překážek, ale i štafetu a suverénně mířili k titulu. Jedenácté místo v útoku je ovšem odsunulo mimo medailové příčky. Z prvenství se radovalo družstvo SDH Těškovice z Moravskoslezského kraje, které na stupně vítězů doprovodili borci Širokého Dolu (Pardubický kraj) a Kunovic ze zlínského regionu.

     O poznání méně svědčilo slovácké podnebí petrovickým ženám, jejichž vedoucího Jaroslava Šejbu rozladil především výsledek na 100 metrů překážek. „Já jsem se svým časem celkem spokojená, ale je pravda, že ostatní holky zůstaly zhruba půl vteřiny za svým maximem," uvedla Petra Vystydová, nejlepší běžkyně ženského zástupce příbramského okresu, který v úvodní disciplíně skončil desátý. Náladu v jeho táboře vylepšilo sedmé místo ve štafetě, ovšem až čtrnáctá příčka v útoku znamenala propad petrovických hasiček ve výsledkové listině mimo elitní desítku.

 

autor: Miloš Krátký



Zpět na články...