SDH Líchovy

Okresní soutěži dominovali hasiči a hasičky z Líchov

Okresní soutěži dominovali hasiči a hasičky z Líchov

     Hřiměždice 31. května 2014 - Napínavé a dramatické zápletky, skvělé výkony, ale také spoustu nervozity a vzájemné nevraživosti přinesla okresní soutěž v požárním sportu v Hřiměždicích, které skončilo dvojnásobným triumfem Sboru dobrovolných hasičů Líchovy.


 

     „Je to historický úspěch. Ještě nikdy se nám nepodařilo vyhrát v obou kategoriích. Vůbec jsme s tím nepočítali, protože ani v mužích ani ženách jsme nebyli favority," zářil spokojeností starosta SDH Líchovy František Čermák. Podle sdělení náměstka starosty OSH Příbram Jiřího Spilky jde vůbec o první double jednoho hasičského sboru v dlouhé historii. Líchovští si tak zajistili účast v krajském finále, které proběhne 14. a 15. června ve Sportovním centru Nymburk, a tím jejich ambice nekončí. „Minimálně s jedním družstvem bychom rádi postoupili do republikového finále v Českých Budějovicích," řekl jejich velitel Pavel Lachout.

     Líchovští sice patřili v obou kategoriích do širšího okruhu adeptů na medailové umístění, ovšem největšími favority byli muži Bezděkova pod Třemšínem, pravidelný účastník extraligy, a ženy SDH Petrovice. Ani jedno z těchto družstev však nezvládlo královskou disciplínu, požární útok. Bezděkovským se nepodařilo spojit koncovky hadic na základně, ženám Petrovic se při prvním pokusu odpojila hadici od stříkačky. Na to reagovaly protestem na závadu na zařízení, který byl po několika přehodnoceních zamítnut. Toto rozhodnutí nesly petrovické závodnice velmi nelibě. Naopak Líchovským vyšly oba útoky parádně. Muži dosáhli vynikajícího času 19,40 vteřiny a pozadu nezůstaly ani jejich ženské kolegyně, které vyhrály časem 20,63 vteřiny.

     Mužům Líchov to v součtu s druhým místem a ženám s třetí příčkou na 100 m překážek zajistilo suverénní vítězství. Druhou pozici v kategorii mužů obsadili hasiči z Radětic, jejichž velitel a strojník Jaroslav Lundák si přál zvítězit v útoku, třetí byl SDH Sestrouň. Favorizovaný Bezděkov skončil až sedmý, což neunesli někteří z jeho závodníků. Například Jan Vachata odmítl převzít cenu pro třetího na 100 m překážek, za což sklidil pískot ostatních účastníků.

     Bezděkovští ještě po skončení soutěže podali protest proti neregulérní trati, který byl zamítnut. „Přestože se po přeměření trati rozhodčími ukázalo, že je dráha o dva metry kratší, jeden z nich mi na to odvětil, že pokud se mi to nelíbí, ať jedu domů," stěžoval si strojník SDH Bezděkov pod Třemšínem Petr Peták, jemuž se na organizaci soutěže nelíbilo víc věcí. „Okresní kolo se skládá ze tří disciplín, ale štafeta se neběžela. Měli jsme silné družstvo, ale tím nás rozhodčí a organizátoři poškodili. O pořadí tak rozhodoval v podstatě jen útok, který jsme bohužel pokazili," litoval Peták, jenž na pořádajícím OSH Příbram nenechal suchou nit. „Vadí nám, že po loňských zkušenostech, kdy byl sedlčanský stadion Taverny, kde mělo okresní kolo proběhnout, pod vodou, neměli pořadatelé žádný náhradní plán a soutěž na poslední chvíli přesunuli do Hřiměždic," netajil se závodník Bezděkova výhradami směrem k organizátorům soutěže. „Tím v žádném případě nesnižuji úspěch Líchov. I kdyby nám protest přijali, pokus bychom neopakovali a nechali je postoupit. Tímto bych jim chtěl ještě dodatečně pogratulovat k prvenství a přeji jim, ať se jim na kraji daří," dodal sportovně Peták.

     V ženách za SDH Líchovy skončily druhé závodnice Nové Vsi pod Pleší, třetí místo obsadily děvčata z Kosovy Hory, která za sebou nechala favoritky z Petrovic. Ty dosáhly alespoň dílčího triumfu v běhu na 100 m překážek. Kde jejich závodnice Martina Dvořáková dominovala mezi jednotlivkyněmi, druhá byla Petra Vystydová z Líchov a třetí skončila Veronika Šejbová z Petrovic. V mužích svedl fantastický souboj o první místo reprezentant Pavel Maňas v barvách Bezděkova s líchovským talentem Jakubem Čermákem. Prvenství nakonec získal zkušenější borec Bezděkova časem 16,78 veřiny, líchovský mladík zaostal jen o sedmnáct setin.

     Krajská soutěž bude 14. a 15. června v Nymburce a bude společná pro družstva SDH muži a ženy a družstva HZS Středočeského kraje.

 

 

autor: Miloš Krátký



Zpět na články...